Quin maldecap!
Si ets un/a alumne/a de Física i Química de 3ºESO ja has hagut d'aprendre la taula periòdica dels elements... De segur estaràs pensant que és una tasca de valents! No cal que desesperes, potser amb aquests consells que donarem serà una miqueta més fàcil:
Consells per aprendre la posició dels elements en la taula periòdica:
- Hauràs d'estudiar els elments per columnes, mai en files. És molt més fàcil de recordar un màxim de 7 elements consecutius que pertanyes al mateix grup, que fins a 18 que pugen formar part del mateix període.
- En primer lloc, has de concentrar-te únicament en memoritzar els ELEMENTS REPRESENTATIUS. Es tracta del grup 1 (alcalins) i grup 2 (alcalinoterris); a més dels grups que comprenen des del grup 13 (boroideus) fins al grup 18 (gasos nobles).
- Fixat i recorda que dins del conjunt de elements situats entre el 13-18 existeix una escala que separa els metalls dels no metalls. Normalment aquest conjunt de elements s'anomenen semimetalls.Quan domines els 3 primers passos, estàs preparat per complicar-te la vida una miqueta més.
- Els ELEMENTS DE TRANSICIÓ es troben des del grup 3 fins al grup 12. Encara que són més curtets, són molts i generalment no treballem amb tots. Per tant, et recomane que poses la teua concentració en aprendre el 10, 11 i 12.
- Com a excepció, també és interessant que estudies en fila els elements: Sc, Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn; que pertanyen al període 4.
- Quant als ELEMENTS DE TRANSICIÓ INTERNA, es a dir, lantànids i actínids, pots quedar tranquil. És possible que no els hauràs d'estudiar ni a la universitat. Si necessites alguna cosa relacionada ambs els, de segur que cap professor et posarà cap impediment per a que consultes la taula.
Per altra banda, és interessant esmentar que en total a la taula periòdica hi ha 118 elements i per tant, 118 caselles que guarden gran quantitat de informació.
Consells per descifrar una casella concreta de la taula periòdica:
- La lletra gran representa el símbol del element.
- En nombre exacte, és el NOMBRE ATÒMIC (Z), es correspon amb el ordre en que es col·loca l'element a la taula periòdica, però també ens ofereix informació sobre quants protons hi ha al nucli de l'àtom, i si es tracta un element neutre, del nombre de electrons del mateix àtom.
- El nombre amb 4 decimals, és el NOMBRE MÀSSIC (A), que com el seu propi nom indica és una mesura de la massa del àtom. A més, aquest nombre és el resultat de la suma dels protons i els neutrons (N) del mateix àtom, ja que la massa del electró es considera practicament nula. Recorda --> A = Z + N
- La combinació de nombres i lletres (s, p, d, f) fa referència a la CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA. Una nomenclatura molt senzilla que si es maneja bé, aporta informació sobre la posició en la taula, el grup i el període al que pertany l'element, i inclús si és neutre o es tracta d'un ió.
Totes aquestes recomanacions simplement tenen la intenció d'ajudar-te a recodar la localització del elements en la taula. De qualsevol manera, encara hi ha molta més informació a trobar en una taula periódica. Amb el següent enllaç podràs trobar molta més informació sobre quins són els orbitals atòmics que corresponen a cada grup i període, quins isòtops o compostos podem formar cadascú dels elements. A més, també descobrireu les propietats químiques més destacades de cada element.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.